szybki kontakt: +48 22 758 65 38

Jak powstają bajaderki?

W cukierni nic nie może się zmarnować i właśnie dlatego powstały przepyszne słodkości zwane bajaderkami. Jak dokładnie one powstają, a także czemu zawdzięczają swoją popularność?

Czym są bajaderki?

Bajaderki często określa się jako „ciastka z odzysku”, powstają bowiem z pozostałości cukierniczych, choć wcale nie można zarzucić im „drugorzędnych walorów smakowych”. Przygotowuje się je z pozostałości po innych wypiekach, które łączy się ze sobą oraz dodaje składników do smaku. Nie oznacza to jednak, że ciasta te mogą być niskiej jakości, bowiem smak mógłby przejść również na samej bajaderki.

Czego potrzeba, by zrobić bajeczne bajaderki?

Podstawą stworzenia bajaderek są kruszone kawałki ciast, herbatników, biszkoptów czy innych wypieków. Ważne jest przy tym, by nie posiadały one mas kremowych, żelatyny oraz kawałków owoców. Wszystkie te pozostałości można pokruszyć za pomocą blendera.

Kolejnym etapem przygotowywania bajaderek, które uwielbiają również nasi klienci, jest dodanie do ich składników pozwalających skleić masę. By to zrobić niezbędne jest mleko z dodatkiem cukru, a także roztopione masło oraz kakao. Składniki te trzeba zagotować i następnie ostudzić oraz zmieszać z kawałkami ciasta. Niezbędny będzie też dżem oraz masło orzechowe.

Po uzyskaniu jednolitej masy przystępuje się do formowania niewielkich kulek, które następnie przynajmniej przez godzinę powinny chłodzić się w lodówce.

Dodatki do smaku

Po schłodzeniu bajaderek nadaje im się jeszcze więcej smaku, np. dzięki obtoczeniu ich w polewie z czekolady i dodaniu na wierzch wiórek kokosowych czy orzechów. Po stężeniu przysmak gotowy jest do jedzenia.

A co z proporcjami?

Proporcje składników do przygotowywania bajaderek zależą głównie od tego, jak dużo pozostałości ciastek ma się do dyspozycji. Na około kilogram pokruszonych słodkości wystarczy jednak pół szklanki mleka, pół szklanki cukru oraz 150 g masła. Reszta dodawana jest do smaku oraz by uzyskać jednolitą masę.

Przygotowanie bajaderek wcale nie jest trudne, choć wciąż zdecydowanie więcej osób woli je pałaszować, aniżeli przygotowywać. Właśnie tym osobom dedukujemy ofertę naszej cukierni i zapraszamy też do skosztowania innych pyszności, przygotowanych tylko z wysokiej jakości składników.

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.