Kiedy jest sezon na jagodzianki?

Jagodzianki to wypieki, które uwielbia praktycznie każdy z nas. Miłośnicy jagód i słodkich wypieków jednocześnie mogą cieszyć się smakiem wyśmienitych jagodzianek niemal przez cały rok. Jednak najsmaczniejsze są od lipca do września, kiedy trwa sezon na te pyszne owoce. W pozostałej części roku można zajadać ciasta z nadzieniem z dżemu z jagód lub marmolady.


Historia jagodzianek

Jagodzianki to słodkie bułeczki wypełnione nadzieniem z prawdziwych jagód. Dla wielu z nas smak świeżo wypieczonych jagodzianek przywołuje czas dzieciństwa, kiedy nasze babcie wypiekały te pyszne bułeczki w domowym piecu. Dziś zabiegani w toku codziennych spraw nie mamy czasu na pieczenie, ale dzięki takiej cukierni jak nasza, możecie w każdej chwili rozsmakować się w smakach z dzieciństwa.

Nasze jagodzianki wypiekane są zgodnie z tradycyjną recepturą. Warto wspomnieć, że tradycja wypiekania tych pyszności pochodzi z terenów wschodniego Mazowsza. Początków ich wypieku można upatrywać się w ludowych zwyczajach obchodzenia odpustów parafialnych. Urządzano wtedy kiermasze, a jednym z produktów, jakim obdarowywani byli przyjezdni były właśnie jagodzianki. Znosiły one niewygodny podróży, zachowywały długo świeżość i smak.

Właściwości jagód

Jagody to owoce smaczne, ale też pełne wartościowych składników. Wybierając się do lasu w okresie lipca i sierpnia można nazbierać ich naprawdę dużo. I bardzo dobrze! Jagody oprócz tego, że nadają się do przygotowania pysznych deserów, można wykorzystać w leczeniu przykrych dolegliwości. Jedną z nich jest biegunka. Jagody mają też działanie bakteriobójcze i dlatego stosuje się je w zatruciach pokarmowych. Wystarczy kilka garści świeżych lub suszonych jagód, a wszelkie niepokojące objawy po chwili odejdą w zapomnienie.

Zastosowanie jagód

Zastosowanie tych dzikich owoców leśnych jest bardzo szerokie. Można z nich przygotować pyszne przetwory jak soki, galaretki czy konfitury. Jagody zaraz po zerwaniu należy przechowywać w lodówce, a nawet mrozić. W naszej cukierni wykorzystujemy jagody do przygotowania pysznych jagodzianek. Najlepiej smakują one latem, kiedy dostęp do tych owoców jest praktycznie nieograniczone. Przygotowujemy również dżem z jagód, który wykorzystujemy do przygotowania naszych słodkości również w sezonie jesiennym. Dzięki temu jesteśmy w stanie zachować smaki lata na dłużej i przygotować dla naszych klientów pyszne bułki z jagodami, ciasta drożdżowe z jagodami czy inne wypieki.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.